TMU Protection system & Windows Vista 32/64bit

Answers to the most commonly asked questions with both user created and official tutorials

Moderator: TM-Patrol

Post Reply
User avatar
BLaHiTiS
lord of the roads
lord of the roads
Posts: 3331
Joined: 12 Aug 2005 15:46
Owned TM-games: tmu tmo tms tmn
Manialink(s): muxitis
Location: Hasselt, Limburg, Belgium
Contact:

TMU Protection system & Windows Vista 32/64bit

Post by BLaHiTiS » 04 Aug 2007 09:21

Some people found out that TrackMania: United will not run on the Windows Vista 32/64bit platform.

This situation requres that you update your protection system drivers here
Image

  • MB:Asus P8 H61
  • CPU:Intel i5 2400
  • RAM:8 Gb
  • GFX:Asus GTX-580 (1500mb DDR5) - Forceware 75.33
  • DirectX: June 2011
  • SND:Realtek HD on mobo
  • OS:Windows 7 SP1- Home Premium
[/size]

nocturne
solid chaser
solid chaser
Posts: 1390
Joined: 08 Jun 2007 18:48
Owned TM-games: all
Contact:

Re: TMU Protection system & Windows Vista 64bit

Post by nocturne » 07 Aug 2007 20:04

This is necessary for all versions of Trackmania, as well as any game that uses a version of starforce. Also, it's not just for Vista x64, but all versions of Vista (32bit included).

This has to do with new security restrictions in Vista. The SF driver is blocked because it is not 'signed' for Vista. Also, certain methods of launching an app are restricted, so that means you have to launch TM via a shorcut directly to the game executable and not from the launcher (at least in the case of TMN).

Also, you should have to install the SF update with an administrator account (and possibly the game also).

User avatar
BLaHiTiS
lord of the roads
lord of the roads
Posts: 3331
Joined: 12 Aug 2005 15:46
Owned TM-games: tmu tmo tms tmn
Manialink(s): muxitis
Location: Hasselt, Limburg, Belgium
Contact:

Re: TMU Protection system & Windows Vista 64bit

Post by BLaHiTiS » 07 Aug 2007 20:28

hmm, I assumed that because at he tima that we were beta testing, it was being tested on vista and it worked but ofcourse vista wasn't official yet ... I'll edit the post.

It's just that I myself am not inclined to jump to vista untill at the earliest next year. (together with a new computer.... maybe), it's just that I'm so confy with xp .. :)
Image

  • MB:Asus P8 H61
  • CPU:Intel i5 2400
  • RAM:8 Gb
  • GFX:Asus GTX-580 (1500mb DDR5) - Forceware 75.33
  • DirectX: June 2011
  • SND:Realtek HD on mobo
  • OS:Windows 7 SP1- Home Premium
[/size]

User avatar
otmb;ripbox
swift roadking
swift roadking
Posts: 854
Joined: 12 Aug 2005 22:10
Owned TM-games: TMU, TMO, TMS
Contact:

Re: TMU Protection system & Windows Vista 64bit

Post by otmb;ripbox » 07 Aug 2007 20:53

c'mon BLaHiTiS live a little :P buy vista now and get infinite BSD and video driver crashes for free :D
what more could you want in life? :lol:
hey even error reporting works...with fixes coming in left right and center BARGAIN :mrgreen:
Image
* Core 2 Quad Q6600
* Abit IN9 32 MAX Motherboard
* 8 GB OCZ 4GB PC2-6400 nVIDIA SLI-Ready Edition (4X2GB)
* AMP! GeForce GTX 260² 896MB 448-bit GDDR3 x 1
* 150GB Raptor HDD
* 500GB Caviar HDD
* Vista Ultimate x64
* Thermaltake W0133RB 1200W PSU

User avatar
BLaHiTiS
lord of the roads
lord of the roads
Posts: 3331
Joined: 12 Aug 2005 15:46
Owned TM-games: tmu tmo tms tmn
Manialink(s): muxitis
Location: Hasselt, Limburg, Belgium
Contact:

Re: TMU Protection system & Windows Vista 64bit

Post by BLaHiTiS » 07 Aug 2007 22:36

oh, I'll consider it, only if winnuke2 works too (the old days.. 'feels nostalgic')
Image

  • MB:Asus P8 H61
  • CPU:Intel i5 2400
  • RAM:8 Gb
  • GFX:Asus GTX-580 (1500mb DDR5) - Forceware 75.33
  • DirectX: June 2011
  • SND:Realtek HD on mobo
  • OS:Windows 7 SP1- Home Premium
[/size]

User avatar
Insomnia
Pit Crew
Pit Crew
Posts: 820
Joined: 16 Sep 2005 12:11
Owned TM-games: TMU, TMS, TMO
Manialink(s): ET
Location: Essen, Germany
Contact:

Re: TMU Protection system & Windows Vista 32/64bit

Post by Insomnia » 10 Aug 2007 20:52

For Vista 32 Bit it works fine for me, without any update.
Image
Intel Core2 Quad Q9450 @4x2670MHz, ASUS P5W DH Deluxe, Radeon HD4870 X2 with 2x1024 MB, 4096 MB DDR2 RAM, Windows 7 x64 Professional, ADSL 16384/1024, ATI Catalyst 9.8

User avatar
otmb;ripbox
swift roadking
swift roadking
Posts: 854
Joined: 12 Aug 2005 22:10
Owned TM-games: TMU, TMO, TMS
Contact:

Re: TMU Protection system & Windows Vista 32/64bit

Post by otmb;ripbox » 11 Aug 2007 15:10

Insomnia wrote:For Vista 32 Bit it works fine for me, without any update.
this is also true of the 64 bit version as i have just changed from vista 32 to 64
the update is only required for tmo/tms/tmn ans other games like colin mcrae dirt

a little off topic however for those runing vista 32 with video cards like 8800GTX you may find that the drivers crash alot with TMU and other games....there is soon to be a SP1 that should adress this fault (google for the leaked beta version)
64 bit is far more stable than the 32 bit version and driver crashes are very few if any
i have just spent 2 days trying to emulate the video driver crashes experianced in the 32 bit version of vista in vista 64 and only recieved a live Kernal event when pushing my system to its max......this is to be expected is its a saftey feature of vista to prevent damage to any part of your system
Image
* Core 2 Quad Q6600
* Abit IN9 32 MAX Motherboard
* 8 GB OCZ 4GB PC2-6400 nVIDIA SLI-Ready Edition (4X2GB)
* AMP! GeForce GTX 260² 896MB 448-bit GDDR3 x 1
* 150GB Raptor HDD
* 500GB Caviar HDD
* Vista Ultimate x64
* Thermaltake W0133RB 1200W PSU

User avatar
Mac Matrix
solid chaser
solid chaser
Posts: 1264
Joined: 24 Oct 2006 20:31
Owned TM-games: TMS, TMN and TMU. :)
Location: The Centre of Hell. In other words, Britain.

Re: TMU Protection system & Windows Vista 32/64bit

Post by Mac Matrix » 09 Oct 2007 22:02

otmb;ripbox wrote:
Insomnia wrote:For Vista 32 Bit it works fine for me, without any update.
this is also true of the 64 bit version as i have just changed from vista 32 to 64
the update is only required for tmo/tms/tmn ans other games like colin mcrae dirt

a little off topic however for those runing vista 32 with video cards like 8800GTX you may find that the drivers crash alot with TMU and other games....there is soon to be a SP1 that should adress this fault (google for the leaked beta version)
64 bit is far more stable than the 32 bit version and driver crashes are very few if any
i have just spent 2 days trying to emulate the video driver crashes experianced in the 32 bit version of vista in vista 64 and only recieved a live Kernal event when pushing my system to its max......this is to be expected is its a saftey feature of vista to prevent damage to any part of your system
Yeah, I've noticed that Trackmania regularly crashes my ATI X200 and causes an inevitable BSOD. Ironically my laptop then blames it on my Wireless card drivers, but when I'm not playing Trackmania nothing goes wrong.
System Specs

AMD Phenon 9950 @ 2.85 Ghz
4GB Kingston DDR2 RAM
Gigabyte GA-M750SLI-DS4 mobo
250GB SATA HDD
Gigabyte GTX275 Super Overclock Edition
Logic 3 USB Rumble Pad
Windows 7 Professional 64-Bit

Mac Matrix: Author of the TMN Neon Craze

ssj3_goku
pedestrian
pedestrian
Posts: 14
Joined: 21 Feb 2008 23:25
Owned TM-games: TMU

Re: TMU Protection system & Windows Vista 32/64bit

Post by ssj3_goku » 22 Feb 2008 00:24

does TMN work with vista home premium??
Image
Image

User avatar
f*ckfish
Pit Crew
Pit Crew
Posts: 1302
Joined: 15 Jun 2007 07:59
Owned TM-games: TMNF, TMUF
Location: Dresden, Germany
Contact:

Re: TMU Protection system & Windows Vista 32/64bit

Post by f*ckfish » 22 Feb 2008 03:34

Yes
inactive, sorry

ComKat
wheelbarrow operator
wheelbarrow operator
Posts: 18
Joined: 10 Jul 2008 09:50
Owned TM-games: TMNF, TMUF, TM2C
Location: Denmark
Contact:

Re: TMU Protection system & Windows Vista 32/64bit

Post by ComKat » 19 Aug 2008 18:08

ssj3_goku wrote:does TMN work with vista home premium??
Yes i does.
i play on it

davidslot
highway camper
highway camper
Posts: 1
Joined: 29 Aug 2009 20:05
Owned TM-games: TMU

Re: TMU Protection system & Windows Vista 32/64bit

Post by davidslot » 31 Aug 2009 18:21

i downloaded TMU
now i have a new laptop.. How can i download the game on my new laptop without paying again???

lupa
highway camper
highway camper
Posts: 1
Joined: 12 Sep 2009 00:51
Owned TM-games: ESWC 1.8

Re: TMU Protection system & Windows Vista 32/64bit

Post by lupa » 12 Sep 2009 01:39

I`m trying to run (as administrator) TM_ESWC 1.8.0 in my Vista Laptop. I installed and unisntalled two times...Nothing changed, it always shows a little window saying that my video card has not been found, and that a quick bench is going to be run. I click OK and then comes another gray window (Protection System (FrontLine Pro)) written ERROR, and "Internal error when accessing one of the application´s libraries. Contact your Customer Support. Error Code: 161." Then click OK on it. Then another little window saying "Could not retrieve your graphic device performance. Automatic graphic quality may be inadequate." Click on OK again, and comes the Trackmania Nations ESWC window.

I´ve read some posts and tried the sfdrvup.exe ("run as administrator"), that ends up showing me a little window of "Front line Drivers Update Tool Fatal Error" with the information:
Type: class LCommon;;System;;ServiceControl;;Service;Exception
Location: void_thiscall
LCommon;;System;;ServiceControl;;Service;;Start(void)
Line: 509
Error Code: 161

Tried unchecking the "fullscreen" at CONFIGURE, tried deleting the starforce driver with sfcdrvrem.zip and sfdrvem.zip; my firewall is allowing TM; the UPDATE tells me I have the latest version of the game... but if I click at PLAY, again that gray window of ERROR at Protection System (FrontLine Pro) appears and clicking in OK ends the game forever...

WHAT is happening ?? I´ve had this game before (version 1.7.9) in this machine since january this year :pil , lost it when I had to re-format my laptop on june, trying to install it now and having ALL this mess ????? :roflol:

What do I have to do? What means this error 161 ?? Can pleeeaaase someone help me ??

Thanks

Zero_Falcon
wheelbarrow operator
wheelbarrow operator
Posts: 15
Joined: 08 Oct 2009 01:25
Owned TM-games: My TMNF likes BSOD

Re: TMU Protection system & Windows Vista 32/64bit

Post by Zero_Falcon » 08 Oct 2009 09:48

To Lupa:

You cant remove StarForce by conventional means. You will need to use a StarForce remover software.

The StarForce company has also been notorious for its drive damages: http://www.glop.org/starforce/

sloniasek
pedestrian
pedestrian
Posts: 11
Joined: 03 Feb 2010 14:02
Owned TM-games: TMU

Re: TMU Protection system & Windows Vista 32/64bit

Post by sloniasek » 06 Feb 2010 20:07

Where to download full StarForce application?


When i click on this file i have see this:
Image


Where4 i can download protection drivers?

Post Reply